Правителството чака още документи, за да реши за стадион Пловдив
Правителството чака още документи, за да реши за стадион Пловдив / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

Правителството може да предприеме мерки за довършването на стадион „Пловдив“ едва тогава, когато бъдат предоставени съответните технически документи и разчети. Това е отговорил спортният министър Марияна Георгиева на питане на депутата и областен координатор на ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров.

От парламентарната трибуна Димитров е попитал, какви конкретни действия ще предприеме Министерството на младежта и спорта, за да бъде направен основен ремонт на стадион „Пловдив“ и да бъде въведен в експлоатация като едно съвременно европейско спортно съоръжение.

Той е уточнил още, че  един от най-големите стадиони на България е оставен на произвола на съдбата и тъне в разруха, защото няма издаден АКТ 16. В недалечното минало спортното съоръжение е било домакин на Световно първенство по лека атлетика за юноши и девойки – 1990 година.  В момента спортното съоръжение разполага с база и за подготовка на отбор по вдигане на тежести – една от първите научно приложни лаборатории.

В края на миналата година бе създаден инициативен комитет, с участието на пловдивски депутати от всички политически сили, чиято цел е да търси начин за спасяването на стадион „Пловдив”.

През последните няколко години често се говореше за инвестиционни намерения за стадиона от Катар, а Христо Стоичков доведе предприемачи от Испания, които дори представиха проект за стадиона. В последствие, обаче те се отказаха да влагат пари в базата. През миналата година община Пловдив изпрати 2 писма до министерството с подробности относно съоръжението.

 

Междувременно повече от половин година Министерството на младежта и спорта не отговаря на официалното запитване на Дарик с искане за официално становище по въпроса за реконструкцията на стадион Пловдив. Въпреки неколкократните обещания позицията на спортното министерство относно този спортен обект засега остава неясна.