Поставят първите “умни гривни” на задържани и осъдени в България

аресувани, задържани
аресувани, задържани / Дарик Пловдив
Първите “умни гривни” за проследяване на задържани и арестувани в България ще започнат да се монтират от началото на 2019 г. В страната вече има изграден кол център, който ще следи сигналите от проследяващите устройства. Във връзка с внедряването на системата за електронно наблюдение вече са закупени първите 250 гривни. Те са изработени по американска технология, но според запознати, ноу хау разработката е израелска. Вече са обучени и екипите от областната служби за изпълнение на наказанията, които ще отговарят за следенето и проверката на лицата. Новините съобщи в специализираната съдебна рубрика на Дарик “ТЕМИДА” началникът на Областната служба  “Изпълнение на наказанията” в Пловдив комисар Иван Гълъбов.
 

умни гривни

 

“Умните гривни” са няколко вида – за гласово разпознаване, с радиочестотно и сателитно наблюдение. Радиочестотните устройства за проследяване ще се слагат най-вече при наложена мярка за неотклонение “домашен арест”, както и на лицата в затворническите общежития от открит тип. Всички излежали присъди за тежки престъпления, които са с решение за предсрочно освобождаване от затвора, но се оценяват като високорискови, ще бъдат под сателитно наблюдение. “Умните гривни” са с различни режими, вкл. и наблюдение на лицето в реално време.
 
Електронното наблюдение ще се прилага след съдебно решение и след информирано съгласие от страна на осъдените, обясни комисар Гълъбов. Той уточни, че осъдените за тежки престъпления няма да имат право на предсрочно освобождаване, ако не са подписали декларация за информирано съгласие за поставяне на проследяващо устройство на крака. Практиката показва, че системата за електронен мониторинг е изключително ефикасна при серийни изнасилвачи и осъдени за участие в огранизирани престъпни групи.
 

ТЕМИДА
Дарик Пловдив

 
Максималният срок на наблюдение не може да бъде повече от 1 година. За лицата под домашен арест то важи за целия срок на налагане на мярката за неотклонение. Гривната може да се махне само при наложителен медицински преглед, който не е съвместим с електронния уред. При опит за напускане на разрешения периметър на пребиваване (дори и с 1 метър) или при опит за нарушение целостта на устройството, сигнал за това постъпва веднага, както в колцентъра на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията”, така и на мобилните устройства на наблюдаващите екипи по места. При кризисна ситуация пробационните служители ще действат заедно с полицията.
 
Очаква се въвеждането на системата за електронно наблюдение да спести на държавата немалко средства от издръжка на затворниците и задържаните в следствения арест.