ВУАРР
ВУАРР / netinfo
Публична лекция ще изнесе днес от 11:00 часа в Пловдив посланикът на Република Корея Негово превъзходителство Шин Бунам. Събитието е във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, което се намира на бул. „Дунав“ №78.

Посланик Бунам ще представи международните отношения и икономиката на Южна Корея и ще отговори на въпроси по темата. През 2016 и 2017 година по около 10 000 корейски туристи са посетили България, като всяка година българо-корейските отношения бележат ръст.

Входът за всички, проявяващи интерес към лекцията, е безплатен, съобщават от висшето училище.

Н. Пр. посланик Шин Бунам е роден на 25 февруари 1958 г. Завършва немска филология в Националния университет в Сеул, а после придобива и степен магистър по международни отношения в Бостънския университет, САЩ.

Дипломатическата му кариера започва през 1982 г., когато се присъединява към Министерството на външните работи на Република Корея. Там, по различно време, заема постовете директор „Икономическо сътрудничество“ и координатор „Околна среда и научна дейност“. После е генерален директор „Международно сътрудничество“ в Министерството на околната среда.

През 2011 г. Н. Пр. Шин Бунам е посланик за „Зелен растеж“, Глобален институт за зелена енергия; a през 2013 г. е посланик за „Климатични промени“, МВНР, отговарящ за международните преговори по изменението на климата за Република Корея.

Извън страната е работил в мисиите на Южна Корея в Женева, във Филипините, в Берлин, в ООН. От 2014 г. е посланик на Южна Корея в Кувейт. На 10 май 2016 г. Н. Пр. посланик Шин Бунам връчва акредитивните си писма като извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в Република България.