Порои наводниха къщи и дворове в Пазарджик, Съединение и Красново
Порои наводниха къщи и дворове в Пазарджик, Съединение и Красново / снимка: DarikNews.bg, архив

Дворове на къщи и приземни етажи са наводнени в Съединение от проливния дъжд и полето е пълно с вода. Това съобщи за Дарик радио кметът Георги Руменов. По думите му, до 2 часа снощи е паднал около 120 литра дъжд на квадратен метър и днес дори двойно по-малко количество ще бъде фатално.

Най-критично е било положението в къща в ромската махала, където е наводнен етаж за живеене. Близките до Съединение села не са засегнати. За момента ситуацията е овладяна, правят се огледи и се описват щетите, уточни Руменов. Пострадали няма, не са засегнати примишлени сгради и общински учреждения

Екипите на пожарната отводняват с 5 мотопомпи на 20 адреса в Съединение, съобщи говорителят на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Кунев.

Дежурни екипи са изпратени да отводняват и 6 къщи в хисарското село Красново. Според кмета на селото Иван Бабаджанов са прелели 6 дерета и река Красновска, като са наводнили 20 частни къщи. Работници от общината се опитват да направят прегради, за да не се стича водата по улиците.

Единични случаи на наводнени обекти има и в Асеновград, Бенковски, Пловдив. Отводнява се и подлез в Кадиево.

Пороят наводни Пазарджик и околните села. Над 50 сигнала са получени само в рамките на няколко часа вчера вечерта и през изминалата нощ на телефона за спешни повиквания 112 за наводнени мазета, избени помещения и приземни етажи на жилища и обществени сгради в Пазарджик и най-близките населени места около областния град, съобщиха от полицията.

Най-тежко е положението в село Добровница, където дъждовете са били с най-голям интензитет. През изминалата нощ екипи от пожарникари и спасители са отводнили общо 15 къщи, като днес продължават дейностите в тази връзка съвместно с кмета на селото. Мобилизирани са всички свободни екипи и техника за дейности в помощ на гражданите.

Всички структури на пожарната и полицията осъществяват постоянен мониторинг на големите язовири и реки в областта.