Поредното изборно дело падна в съда
Поредното изборно дело падна в съда / Дарик архив

Поредното изборно дело в Смолянско падна в съда. Административен съд за втори път прекрати делото по жалба на Салих Аршински – Областен координатор на ДПС, срещу изборните резултати на местния вот през 2015г. за село Богутево, община Чепеларе. В първото съдебно заседание съдът даде възможност на жалбоподателите да представят актуално пълномощно от ДПС, предвид последните настъпили събития в ръководството в края на миналата година. Оказа се, че ново пълномощно не е необходимо, тъй като Лютви Местан все още не е заличен като лидер на партията в регистъра на политическите партии.

В съдебното заседание съдът преброи недействителните бюлетини, за които имаше съмнение, че неправилно са отчетени като такива. Бюлетините бяха броени в присъствието на страните. Виждайки бюлетините, жалбоподателят сам се убеди, че и шестте, обявени от Секционната комисия за недействителни, наистина са такива, при което оттегли жалбата си и производството беше прекратено. Както вече съобщихме, двамата претенденти на балотажа в селото са братовчеди, като Илия Терзиев (ДПС) загуби балотажа с един глас разлика от своя роднина Стефан Терзийски, който бе издигнат от ГЕРБ.

Общо 13 дела бяха заведени във връзка с местните избори 2015 г., като само едно завърши с решение за касиране на изборите. Става въпрос за изборните резултати в Баните, където местният вот бе спечелен от кандидата на ГЕРБ Милен Белчев с 50,51% срещу опонента му от Коалиция за Община Баните Велин Фиданов. Предстои идния месец ВАС да се произнесе по казуса.