Попинци
Попинци / netinfo
кметът на Попинци Стоянка Ставрева
97072
кметът на Попинци Стоянка Ставрева
  • кметът на Попинци Стоянка Ставрева
Жители на панагюрското село Попинци събраха подписка, в която се обявяват против намеренията на „Асарел-Медет“ АД да направи сондажи за полезни изкопаеми в местностите Петелово и Борова гора.

Хората се притесняват, че радиацията в района ще се завиши и това ще навреди на здравето им.

Съпротивата започна на 19 април, когато кметицата Стоянка Ставрева след среща с представители на дружеството оповестява тези намерения, защото държи да се съобрази с мнението на хората, живеещи там.

До момента срещу проучванията са се обявили 900 от около 1 400 пълнолетни жители с право на глас.

Ставрева казва, че за нея това не е изненадващо. Тя припомня мощните протести от 2001 до 2007 година срещу подобни намерения на канадска компания. Тогава хората бранят Петелово с телата си, правят палатков лагер в местността и успяват да откажат инвеститора.

За проучването „Асарел Медет“ АД има разрешителни от Министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. В документите се посочва, че сондажите не крият рискове за хората и природата.

Подписката вече е внесена в Общинския съвет на Панагюрище. Предстои да бъде разгледана в комисии, а след това – и на сесия.

Днес по-късно следобед предстоят заседания на ресорните комисии в Общинския съвет, на които ще присъстват представители на предприятието и на Попинци.