Половината от безплатно изследваните за остеопороза - болни
Половината от безплатно изследваните за остеопороза - болни / netinfo

Повече от половината от близо 300 пациенти, изследвани безплатно в Транспортна болница, са болни от остеопороза,  сочат резултатите от кампанията за профилактика на заболяването. 70 са сериозно засегнати от „тихия крадец” на костна маса,  а  при други 94 болестта е в начална фаза, съобщи директорът на здравното заведение д-р Пламена Първанова.

 

80% от всички изследвали се проверяват риска от остеопороза за първи  път, въпреки че тестовете са задължителни за хората на възраст от 40 до 65 години. Най-застрашени са жените около и по време на менопаузата, когато 50% вече имат остеопения или остеопороза, са констатирали лекарите в Пловдив.

 

Според специалистите, рискът от счупвания се удвоява на всеки 10 години. Пациентите с вече прекарани фрактури или ниско тегло на костната маса трябва задължително да се консултират с ревматолози и ендокринолози. 

 

В Транспортна болница тестът се извършва с модерен рентгенов апарат за 10-15 минути и е напълно безопасно и безболезнено за пациента. Изследването може да се прави срещу заплащане през цялата година, като цената му е 30 лева. Проверява се плътността на лумбалните прешлени, бедрената шийка, китките и глезените, които са сред най-рисковите зони за остеопороза.