свещи
свещи / Sofia Photo Agency, архив
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави света литургия по повод честването паметта на света великомъченица Марина в съслужение с митрополити, епископи и свещеници. Църковният ритуал започва в едноименния митрополитски храм в града под тепетата от 9.00 часа.

светини
netinfo

Снощи тържествено бяха посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”. Също така от Света Гора – Атон беше донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица – Всецарица. В литийно шествие светините бяха пренесени до Митрополитския храм „Света Марина”, където бяха поставени за поклонение на вярващия народ.

светини
netinfo

Днес на всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.

Света великомъченица Марина се смята за покровителка на брака, водите и Южното ни Черноморие. Имен ден празнуват хората, носещи имената Марин, Марина, Маринела и производните им. Празник има и черноморският град Созопол.