Подписан е договорът за изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти
Подписан е договорът за изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти / Дарик архив

Вече е подписан договорът за финансиране на дейностите по изграждане на ГКПП "Рудозем-Ксанти", съобщиха от областната администрация в Смолян. Това стана само няколко дни, след като бе подписано Партньорско споразумение в Солун между областния управител Недялко Славов и Апостолос Антонудис - председател на УС наEGNATIA ODOS S.A. и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Основният договор е парафиран между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A„Гърция - България 2014-2020” и водещият партньор по проекта. Наличният бюджет по тази покана е в размер на 38.235.295,00 евро.

В него са включени няколкоинвестиционни приоритети. Първият е изграждане на нов гранично-пропускателен пункт Димарио-Рудозем - ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път Димарио (Гърция) - Българска граница, реконструкция на пътя Средногорци-Рудозем и обходен път на Рудозем, както и реконструкция на пътната отсечка Момчилград-Ивайловград.

Бюджетът разпределен по партньори, е както следва: „ЕГНАТИЯ ОДОС” SA - 21 235 295 евро, Агенция „Пътна инфраструктура” - 16 000 000 евро и Областна администрация Смолян - 1 000 000 евро.

Този договор е финалът на етапа за кандидатстване и одобрение на проекта за реализирането на ГКПП Рудозем-Ксанти. Предстои подготовка на процедурите за избор на изпълнител за отделните обекти, тяхното провеждане и започване на строителни работи през следващата година.

Областният управител Недялко Славов с радост прие новината за подписването на договора. „Макар и очаквано, събитието предизвика вълнение у всички нас, които работим по този проект. Имаме основание да сме удовлетворени, тъй като положихме много труд, за да се стигне до тук, а вече с пълна сила можем да разгърнем дейностите по изпълнението на граничния пункт Рудозем-Ксанти.

Срокът за реализация на проекта е 36 месеца, но моята амбиция е пунктът да е изграден и да бъде отворен в средата на 2018 г., т.е. година по-рано, и с това да сбъднем мечтата на родопчани за още по-бърз достъп до Беломорието. Да си пожелаем успех и спорна работа, както на нас, като Областна администрация, така и на другите партньори - АПИ и Egnatia Odos S.A. Благодаря на всички, които дотук имат принос и разчитам в процеса на строителството да съдействат все така активно”, коментира Славов.