Расте броят на домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво
Расте броят на домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво / ДГС-Шумeн
Над 8 млн. лв.ще бъдат вложени в подмяна на печките на твърдо гориво на 2 600 домакинствата в Смолян  с екологични отоплителни уреди. Това стана ясно, след като  зам.-кметът на Смолян Марин Захариев и експерти от общината взеха участие в работна среща по Оперативна програма „Околна среда".

Разискваната тема била мерките, касаещи качеството на атмосферния въздух. След дискусиите, в които община Смолян заедно с другите засегнати общини участва повече от година, е взето решение от Оперативната програма да стартира пилотна процедура, от която ще могат да се възползват директно гражданите на засегнатите градове, включително Смолян. Като основен проблем за запрашаването в града през зимния сезон е идентифицирано отоплението на дърва и въглища. В тази връзка в рамките на проект за директно предоставяне на средства, община Смолян ще разпише варианти за смяна на горивната база на домакинствата в града. Казано по друг начин, домакинства, които се отопляват на въглища и дърва ще могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и др. безплатно.

Общината и Оперативната програма правят всичко възможно целият процес да бъде завършен през есента, за да може първите желаещи да се възползват от проекта да го сторят още преди предстоящия зимен сезон. Повече подробности по предстоящата схема ще бъдат дадени в края на месеца, когато условията на програмата се очаква да се одобрят от Комитета по наблюдение на ОПОС, посочи Захариев.

На този етап анализите показват, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лв. Това означава, че от програмата могат да се възползват повече от 2600 домакинства, допълни зам.-кметът.