Починалото семейство от Куклен живеело в изключително лоши битови условия, Прокуратурата разследва смъртта им
Починалото семейство от Куклен живеело в изключително лоши битови условия, Прокуратурата разследва смъртта им / Община Куклен
Починалото семейство от Куклен живеело в изключително лоши битови условия
91613
Починалото семейство от Куклен живеело в изключително лоши битови условия
  • Починалото семейство от Куклен живеело в изключително лоши битови условия

Районната прокуратура в Пловдив разследва причините за смъртта на 81-годишната жена, 52-годишния й син и две години по-малката й дъщеря, които бяха открити мъртви в къщата им в град Куклен вчера следобед. Телата на починалите са намерени от социален работник, който ги посетил в дома им, след като два дни семейството не е получило безплатната си храна от социалната трапезария, съобщи за Дарик кметът на Куклен Мария Белчева. Тя заяви, че Община Куклен ще поеме разноските по погребението на семейството.

Починалите са били включени в програмата за безплатна храна на общината, предоставени им са дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. В жилището на семейството допълнително са доставени легла, инсталиран е и бойлер за топла и студена вода.

Домът, където са открити телата на тримата, представлява стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му. Семейството е ползвало една стая на първия етаж при изключително лоши хигиенно-битови условия, уточниха още от Община Куклен.

Майка и двете й деца са открити мъртви в Куклен

Поради напредналата си възраст майката е била трудно подвижна. Тя получавала пенсия. Синът е имал експертно решение на ТЕЛК с диагноза "Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност". Получавал е социална пенсия и интеграционни добавки.

Дъщерята до преди четири години е била с решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, е отказала да се яви за преосвидетелстване.

През юни, тази година, в администрацията са получени сигнали за влошаване на хигиенните условия на семейството. На 20 юли Община Куклен изпраща писмо до Дирекция "Социално подпомагане-Родопи" за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа на лицата, с цел осигуряване на ежедневните им потребности и повишаване качеството им на живот.

Кметът на Куклен Мария Белчева заяви още, че общинската администрация е помогнала на сина и дъщерята да подадат документи в "Социално подпомагане", в резултат на което двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята - и месечна помощ.

От администрацията уточняват още, че всички други факти около смъртта на семейството са от компетенциите на полицията и прокуратурата.

Още подробности чуйте в интервюто с кмета на Куклен Мария Белчева.