Почина известният пловдивски историк Петко Петков
Почина известният пловдивски историк Петко Петков / netinfo

Внезапно почина пловдивският историк и краевед Петко Петков. Той е известен със своите проучвания и изследвания за историята и традициите на Пловдив. В началото на годината Петко З. Петков, в съавторство с Георги Райчевски, представи книгата “Пловдивските почетни граждани”. Това е третото поредно изследване, след албумите “Пловдив завинаги” и “Пловдивските кметове”, което съдържа информация и богат снимков материал, събран за 70 пловдивски граждани от 1879 година до 2005 година.

Първият Почетен гражданин, според архивите, е генерал-губернаторът на Източна Румелия Аркадий Столипин. А последният, отразен в книгата, е Веселин Топалов – Световен шампион по шахмат за 2006 година. Насочени изцяло към съхраняване паметта на Пловдив, тези изследвания недвусмислено показват, че градът е културен център на България отпреди Освобождението.

Подготовката и на трите албума е свързана с продължително издирване в архивите на документален и снимков материал. Така например снимката, която представя Юрий Гагарин, е намерена от личен архив на дългогодишния пловдивски журналист Михаил Ангелов. Тя представя космонавта, държащ бял гълъб, и е снимката, направена при посещението му в Пловдив само месец след полета му в космоса, която обиколи целия свят.