По-разбираеми учебници и вечерен час ще се гласуват в Парламента
По-разбираеми учебници и вечерен час ще се гласуват в Парламента / dariknews.bg/ архив
По-разбираеми учебници и вечерен час-ще се гласуват в Парламента
70727
По-разбираеми учебници и вечерен час-ще се гласуват в Парламента
  • По-разбираеми учебници и вечерен час-ще се гласуват в Парламента

Две основни предложения се очаква да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Парламента от бившият зам.-министър на Образованието и науката, екс директор на Математическата гимназия в Пловдив и сегашен член на Комисията по образование в Народното събрание, Кирчо Атанасов.

Първото предложение за приемане, заедно с новия Закон за образованието е свързан с учебниците по Български език в прогимназиалния период на обучение от 5-ти до 7-ми клас. Кирчо Атанасов ще изиска те да бъдат написани на разбираем за учениците начин. Това включва както изготвянето им от учители, а не от професори, така и въвеждането на критерии за практическата приложимост на материала.

Вечерен час за всички непълнолетни ученици пък е второто предложение, което се очаква да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

В късните часове на деня, по улиците се движат всякакви хора и действията им са непридвидими. Наличието на вечерен час е задължително условие за прекратяване на безчинствата въху младите хора, категоричен е Кирчо Атанасов.

 

Очаква се двете нови изисквания да бъдат гласувани на първо четене след като бъде одобрен проектозакона за образованието. Той ще стане ясен в края на март.