По фото от “Сънди таймс” дирят ромка за продажба на бебе
По фото от “Сънди таймс” дирят ромка за продажба на бебе / netinfo

Полицията в Пловдив ще издирва по снимката, публикувана “Сънди таймс” ромката от Шекер махала Богдана, за която английският вестник твърди, че е била готова да изтъргува внучката си Калинка в чужбина. Физическото издирване е част от проверката, разпоредена от Районна прокуратура по публикацията, въпреки категоричното становище на областният директор на полицията Ангел Рангелов, че тя е инсинуация.

В 15-дневен срок ще бъдат проверени всички бременни и майки от региона, които от началото на 2005- а досега са напускали страната ни с малолетни деца и са се връщали без тях. Ще бъде изготвена и справка на пребиваващи в района чужденци, които са излезли зад граница с родено или осиновено тук дете.

От всички полицейски управления и от социалния отдел “Закрила на детето” ще се искат писмени справки за подадените сигнали за търговия с бебета в последните 2 години, въпреки уверенията, че такива липсват. Прокуратурата разпореди от “Закрила на детето” да проверят всички семейства в риск от ромските квартали за евентуални престъпления по член 182 от НК, свързан с търговия с деца. Припомням, че от това лято с поправките в НК деянието е наказуемо и за майките, които са заплашени със затвор до 6 години и глоба да 15 000 лв, ако дадат съгласие за за продажба на свое дете.