По 5 автомобила се „борят“ за едно паркомясто в Пловдив
По 5 автомобила се „борят“ за едно паркомясто в Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
По 5 автомобила се „борят“ за едно паркомясто в Пловдив
75422
По 5 автомобила се „борят“ за едно паркомясто в Пловдив
  • По 5 автомобила се „борят“ за едно паркомясто в Пловдив

Нужно е изработването на специален Генерален план, в който да се набележат цели и начини за решаване на проблема с паркирането в Пловдив. Това заяви в интервю за Дарик радио ресорният зам.-кмет Александър Държиков, който бе категоричен, че за в бъдеще проблемът ще се задълбочава.

В Пловдив има над 180 хил. превозни средства и едва 35 хил. законни паркоместа, като само за миналата година новорегистрираните МПС-та са 15 хил.“, посочи Държиков.

По думите му настоящият договор на местната администрация с ДЗЗД „Консорциум паркинги и гаражи - Пловдив" за „паяците“ изтича на 27-ми октомври.

„Веднага след това ще наемем 2 „паяка“, които да бъдат стопанисвани от общината, като няма да бъде прекъсвана услугата“, разказа още зам.-кметът. Той бе категоричен, че цената за репатриране няма да се вдига, а самите "паяци" ще имат предимно превантивна функция в града. Наемът, който общината ще плаща на месец е 1700 лева за „паяк“.

До Нова година репатриращите автомобили ще останат 2, а след това при нужда, може да бъде нает още един.

„Ще репатрираме само автомобилите, които пречат на движението или съвсем нагло са паркирали на забранени места, останлите ще бъдят наказвани с фишове и скоби. Ако трябва да спазваме дословно буквата на Закона при вдигането на коли, трябва буквално да разплачем пловдивчани“, коментира още Александър Държиков, който е бил няколко години и началник в ДАИ.

(цялото интервю с Александър Държиков чуйте в прикачения звуков файл)