/ БГНЕС, архив
Разширяват се обработваемите площи, които ще бъдат защитени от влиянието на градоносните облаци. Към полигона в пловдивското село Поповица предстои да се открият нови четири площадки , които ще покриват територията до Хасковска област, съобщи в интервю за Дарик радио и.д. директор на РД „Борба с градушките“ – Пловдив Никола Ковачев.
 
Вече работи и новият радар, който е от последно поколение и подава информация за развитието на градоносните облаци.
 
Ковачев увери, че за всички 20 сезона, в които работи в дирекцията, през този е най-доброто зареждане с припаси. Самите ракети също са усъвършенствани, за да се сведе до минимум рискът от падането има в населени места. Директорът заяви, че по време на градушка за всеки случай е добре хората да са на сигурни и защитени закрити места, а не по полето и на двора си.
 
Новите полигони в с. Тъжа и град Хасково ще бъдат открити до края на месец май. Към тях вече са оборудвани близо 50 площадки за обстрел. Въпреки това едва една трета от територията на страната в момента е защитена от градушките. Ситуацията коренно би се променила, ако бъде въведен и самолетният способ за обстрел на градоносните облаци, който би покрил евентуално до 90% от площта.
 
На въпрос на Дарик какво се случва със заплатите на служителите, които преди около три години недоволстваха от ниските заплащания, Ковачев отговори, че трета поредна година месечните възнаграждения се увеличават с по 10% и напрежение към момента няма.