Пловдивският панаир се нуждае спешно от програма за оцеляване
Пловдивският панаир се нуждае спешно от програма за оцеляване / netinfo
Пловдивският панаир се нуждае спешно от програма за оцеляване
75882
Пловдивският панаир се нуждае спешно от програма за оцеляване
  • Пловдивският панаир се нуждае спешно от програма за оцеляване

Все повече и по-силни стават изложенията в Интер Експо Център София, а Пловдивският панаир се нуждае от спешна оздравителна програма, за да оцелее. Това заяви в интервю за Дарик бившият изпълнителен директор на Пловдивския панаир и член на директорския борд Андрея Щерев. По думите му, успехът на столичния изложбен център се дължи до голяма степен на това, че всички големи производители имат търговски представителства в София. Добрата инфраструктура на столицата, а и близостта до международното летище също оказват положително влияние.

Държавата трябва да си върне позициите в Международния пловдивски панаир и да се загрижи за това, което се случва с бизнеса в Пловдив, тъй като сме свидетели вече на некоректно отношение от страна на столичните изложения и тези в Стара Загора, уточни Щерев.

Пловдивският панаир може да се възроди с прилагането на 7-годишен оздравителен план, смята Андрея Щерев. Първият етап включва 3-годишно възраждане на изложбите със сертификат от Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI), с което да се увеличи тяхната посещаемост и интересът на фирмите-участници. Бизнес планът предвижда на 5-та година Пловдивското изложение да възстанови присъствието си като силен и сериозен организатор на известните международни изложения, след което трябва да се работи по инвестиционна програма, за да има постъпления, добавена стойност и да започне да става отново печеливш.

Според Щерев Международния пловдивски панаир трябва върне старата слава на изложения като „Винария“ и да не се допуска други като „Фуудтех“ да губят присъствие.

Ако има правилно управление и се създаде млад екип от обучени специалисти, може да се върви напред и да се върне славата на Пловдив като бизнес столица на България, изтъкна Щерев. Крайно време е да имаме истински министър на икономиката, който действително да разбира и да може да направи, каквото е необходимо, категоричен е Андрея Щерев, който припомни опитът на бившия министър Трайчо Трайков да върне контролът на държавата върху собствеността на Пловдивския панаир.

Бизнесменът  Георги Гергов е мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" АД. През април 2010 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на пълния контрол на държавата. То бе заведено след проверка и анализ на сделката за панаира, която откри сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

 

През февруари 2011 година Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на Международния панаир от декември 2006 г. и март 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял. На втора инстанция решението на ОС-Пловдив падна и, в крайна сметка, през юли 2012 г. Върховният касационен съд окончателно остави Гергов начело на дружеството.