Пловдивският апелативен съд потвърди доживотна присъда
Пловдивският апелативен съд потвърди доживотна присъда / netinfo

Доживотната присъда без право на замяна за Добрин Делчев, който беше признат за виновен, че на 29 септември 2004 година в района на язовир ‘Копринка” край Казанлък по особено мъчителен начин и с особена жестокост умишлено е умъртвил приятелката си Стела Джелепова и Добрин Иванов, бе потвърдена днес от Пловдивския апелативен съд.

Подсъдимият е осъден да заплати на близките на пострадалите сумата от общо 200 000 лв. за претърпените от тях неимуществени вреди.

Добри Белчев работил като монтажник в гр. Казанлък, но същевременно отглеждал прасета в свинарника си в с. Бузовград. От дълго време той поддържал съпружески отношения с пострадалата Стела Джелепова, включително пред определени периоди живяли на съпружески начала. Той обаче се отнасял зле към пострадалата двамата често влизали в конфликти, а и той й нанасял побой, поради което връзката между двамата била нежелана от нея. От около 2 - 3 години тя се опитвала да прекрати окончателно отношенията си с подсъдимия, но не успявала поради факта, че той непрекъснато я преследвал и посредством заплахи и психически въздействие я принуждавал да заживява пак с него.

От своя страна Белчев изпитвал ревност към Джелепова, съмнявайки се, че тя си има приятел, с когото поддържала интимни отношения. Според него това бил другият пострадал – Добрин Иванов, с когото двамата били дългогодишни познати, тъй като отглеждали прасетата в една постройка.

В началото на м. септември 2004 г. пострадалата отново преустановила съжителството си с Белчев и заживяла в дома на родителите си, като последният непрекъснато й се обаждал по телефона и я причаквал пред блока.

На 29.09.2004 г. Джелепова се обадила на Белчев и поискала от него да й върне лекия автомобил и дрехите. След това тя споделила с майка си, че това ще бъде сторено на другия ден и майка й я посъветвала на срещата да вземе и друг човек, тъй като се страхувала за нея. По – късно Джелепова излязла на среща с пострадалия Иванов. Двамата се отправили с автомобил в посока към язовир “ Копринка “, а подсъдимият ги проследил. След като спряли, взел намиращия се в колата му нож, отишъл до автомобила на Иванов, отворил вратата и започнал да му нанася удари с ножа в областта на гърдите. После започнал да души Джелепова. След това отворил багажника на колата на Иванов и намерил там бутилка с бензин, полял вътрешността на колата и ги запалил.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15 – дневен срок пред Върховния касационен съд .