Пловдивски изселници атакуват ОИК за печати
Пловдивски изселници атакуват ОИК за печати / netinfo
Българи, живеещи в Турция, които днес са гласували за кмет и общински съветници в Пловдив, атакуват Общинската избирателна комисия с искане за полагане на печат на задграничните им паспорти, за да докажат зад граница, че действително са гласували, видя репортер на Дарик радио. Най-вероятно това е друга схема за пазаруване на гласове, в която поръчителят изисква печат върху документ, за да плати разходите и съответното възнаграждение.

„В Турция ни казаха, че трябва Общинската избирателна комисия да сложи печат на паспортите, за да докажем че сме гласували”, обясниха вкупом пред репортера ни група от петима мъже и жени. Те са гласували в район „Централен” за кметове и общински съветници, защото са запазили адресната си регистрация и българското гражданство. Още много като нас ще дойдат за печати, казаха от петчленната група гласоподаватели в Аджисан махала и заминаха с бус, в който ги чакаха още трима души.

Общинската избирателна комисия отказа да постави печати в задграничните паспорти на изселниците, защото няма такова право, а от ЦИК излязоха с решение днес, което не позволява полагането на печати от комисиите върху паспорти и други документи.

На въпрос на Дарик радио дали секционните избирателни комисии могат да издават удостоверения, доказаващи, че някой е упражнил правото си на глас, председателят на ОИК Пловдив Георги Илчев отговори, че никой днес не е искал разрешение от него за издаване на такива удостоверения. „Няма законово основание за съставяне на на документ, че някой е гласувал в определена секция”, обясни Илчев.