Пловдивски автори получават над 13 хил.лв. финансиране от общината
Пловдивски автори получават над 13 хил.лв. финансиране от общината / снимка: Дарик Пловдив

13 450 лева ще получат 7 пловдивски автора по програмата на община Пловдив за финансиране на книги на местни автори и важни за града издания. В тазгодишното издание на програмата се включиха 29 произведения, които бяха изчетени от 7-членното жури в състав проф. Огнян Сапарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев.

„Сред постъпилите ръкописи имаше 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, краеведски изследвания, детска литература и още редица разработки в сферата на изкуствознанието, монографията и литературната история“, разказа Александър Секулов.

Колегата му Младен Влашки допълни, че сред подадените ръкописи е имало не много добри в художествено отношение творби, но за сметка на това с много интересни неща от към съдържание.

Сред журиращите е възникнала и идея за в бъдеще да бъдат разглеждани не само готови ръкописи, но и идеи за бъдещи книги.

Финансиране ще получат Иван Вълев за стихосбирката му „Лошо време“, Градската художествена галерия за „Албум български икони 15-19-ти век“, Стефан Памуков за „Светът на Яворов“, Божидар Чапъров за „Предисторически Пловдив“, Райна Каблешкова за „Копривщенските родове и Пловдив“, Димил Стоилов за романа си „Невинни жени в Брюксел“ и Добринка Димова за „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока“.