Пловдивската библиотека се обяви против съкращенията
Пловдивската библиотека се обяви против съкращенията / netinfo
Емилия Маринова
78038
Емилия Маринова
  • Емилия Маринова

Членовете на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Регионалната народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив се обявиха против Заповедта на министър Вежди Рашидов за намаляване числеността на персонала и бюджета на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Заставаме зад справедливите искания на колегите от Национална библиотека "Св.св. Кирил и Методий" за предприемане на всички мерки за оцеляването на този културен институт, се казва в официалното писмо на синдикатите адресирано до министърът на културата Вежди Рашидов.

Материалният и човешкият ресурс, с който библиотеката разполага е голям капитал. Там работят специалисти, каквито са дефицит в страната, коментира пред Дарик Емилия Маринова от КТ "Подкрепа".

По думите й, голяма част от работещите в Националната библиотека притежават научни степени и в същото време получават изключително ниско заплащане.

Предвиденото съкращение е за 15% от персонала, обясни още Маринова.

/Повече по темата чуйте в прикачения аудио-файл/

Във времето на непрекъснат преход в последните 25 години духовността на нацията е последното нещо, което занимава политиците. Но точно духовността, писмеността и книжовността са съхранили българщината през вековете, категорични са от синдикалните организации.

По думите им намаляването на бюджета и съкращаването на персонала на Националната библиотека ще обрече този институт на разруха.

Петицията в подкрепа на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", можете да подпишете ТУК

Пловдивската библиотека се обяви против съкращенията
netinfo