Пловдивска гимназия се бори за наградата „Карл Велики”
Пловдивска гимназия се бори за наградата „Карл Велики” / netinfo
Проектът „Изкуството – универсален начин за общуване между хората” на СОУ „ Свети Свети Кирил и Методий” Пловдив беше класиран днес от Националното жури за участие във втория етап на конкурса за международната награда „Карл Велики” в Аахен, съобщи евродепутатът Атанас Папаризов, който е член на журито.

Той беше избран от 23 подадени проекта и предвижда провеждане на Национален пленер по изобразително изкуство с международно участие, на който основен организатор ще е училището.

Пленерът е включен в Националния календар на МОН. Началото му е поставено преди осем години, като първият пленер се провежда под надслов:,,Нов поглед върху Стария Пловдив”. Тази година той ще се проведе от 17 до 19 април, като официалното му откриване е в „Къща – Мексиканска графика”. Учениците ще рисуват избрани места от „Старинен Пловдив” и съвременни обекти на града.

В пленера ще вземат участие младежи от Република Гърция и 130 души от различни градове на България от 16 до 20 години, разпределени в две възрастови групи.

На 4 април ще се проведе втория етап на конкурса, в който предстои европейското жури, съставено от трима членове на Европейския парламент и председателя на Европейския парламент, четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики” да извърши подбор на победителя от подадените 27 проекта от националните журита.

Наградата за най-добър проект е 5000 евро, втората награда е 3000 евро и третата награда - 2000 евро.