/ iStock/Getty Images
Пловдивчанин поиска да се прекръсти на Кришна-Хари, но съдът му отказа. Мъжът подал молба в районния съд в Пловдив името му да бъде сменено и вместо тривиалното българско име, с което го кръстили родителите му при раждането, да получи божественото име, което щяло а извиси съзнанието му.
 
Рапърът с много имена пак си смени псевдонима

В молбата си до съда пловдивчанинът обяснил, че от самото си раждане е живял в дисхармония и дисбаланс с гражданските си имена. Според него името Кришна-Хари съдържало имената на върховния бог Кришна, което пък било бащиното име на божия син Иша-Кришна (превод от санскритски на името на Исус Христос). Мъжът изтъкнал, че още от предходния му живот и от утробата на майка си помнел, че се казва Кришна.

По думите на пловдивчанина, Кришна означавало „всепривличащ". Той обяснил пред съда, че бил роден като православен християнин, а Кришна подсилвал неговото съзнание. Винаги се усещал и възприемал като Кришна-Хари, а енергията на името определяла неговото същество и съзнание. Рожденото му име пък му въздействало убийствено, звучало му обидно, противоестествено, осмиващо и не можел да го приеме.
 
Като последен аргумент мъжът посочил, че всички негови роднини и приятели го знаели като Кришна-Хари. Това име носело неговата естествена вътрешна духовна и вселенска енергия и отговаряло на неговата същност и на битието му.
 
От Община Пловдив се възпротивили на желанието на пловдивчанина. Районният съд също отказал да смени името на мъжа и той ожбалвал съдебното решение пред Окръжния съд.

Кралят на Свазиленд реши да смени името на страната


Там пък му направили комплексна психолого-психиатрична експертиза. Тя установила, че мераклията да стане Кришна-Хари страда от психичен проблем, но не се води на учет в пловдивския психодиспансер.
 
Според експертизата желанието на мъжа да смени името си било мотивирано от заболяването му. По думите на експертите, ако името му бъде променено, това няма да повлияе положително на здравословното му състояние, бит и живот.
 
В крайна сметка съдът решил, че желанието на пловдивчанина е в резултат на психичното му заболяване, което било в хронична фаза. Заради това окръжните съдии потвърдили решението на Районния съд и отказали промяната на името.