инспектор Ботьо Гиргинов в студиото на Дарик радио Пловдив
инспектор Ботьо Гиргинов в студиото на Дарик радио Пловдив / Дарик радио Пловдив, архив
За последните 6 месеца дрогираните шофьори се увеличават
инспектор Ботьо Гиргинов за катастрофите
93878
инспектор Ботьо Гиргинов за катастрофите
  • инспектор Ботьо Гиргинов за катастрофите
От началото на 2017г. в Пловдивска област са станали 373 тежки пътно транспортни произшествия с 22-ма загинали и 483-ма ранени. Това съобщи в интервю за Дарик инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пловдив. Въпреки, че първото шестмесечие на годината не е приключило и няма данни за сравнение с останалите региони, Пловдив и областта сигурно ще продължат да са в челните места по тежки катастрофи в страната, коментира още инспектор Гиргинов.

По думите му, за последните 6 месеца броят на шофьорите, каращи след употреба на наркотици, се е увеличил драстично.
 
Ботьо Гиргинов е категоричен, че най-често причината за тежките пътно транспортни произшествия е шофирането с висока скорост. Следват отнемане на предимство, навлизане в насрещното, неправилно изпреварване, неспазване на дистанция и употреба на алкохол и упойващи вещества. В тази насока са и мерките и десетките акции, които органите на реда предприемат за спиране на т.н. война по пътищата, като идеята е да се обхванат всички участници в движението.

В сравнение със същия период на миналата година, сега има спад при катастрофите с тежък травматизъм на територията на Пловдив и областта, уточни инспектор Гиргинов, но побърза да добави, че това изобщо не е повод за успокоение.

Цялото интервю с него чуйте в аудиото