Пловдив за пръв път на Open days в Брюксел
Пловдив за пръв път на Open days в Брюксел / netinfo
С презентация на проекта "Културно-исторически маршрути" Пловдив за пръв път ще вземе участие в Дните на отворените врати на Европейския парламент, които ще бъдат от 6 до 9 октомври в Брюксел.

Общините, които са от Югоизточния планов регион на ЕС ще напрявят своите презентации на 8 октомври.

Община Пловдив ще презентира своя проект в workshop на тема "Туристически иновации и споделяне на опита". Медиен партньор на събитието е Дарик радио.

Проектът предвижда обособяване на три маршрута, представящи различните културни пластове – Античност, Късно Средновековие и Възраждане. Идеята е по обозначените с различна маркировка туристически трасета да се поставят указателни табели към забележителните обекти, което ще улесни самостоятелното им разглеждане от туристите и гостите на Пловдив. Проектът е дарен от сдружение "Български културни следи" . Той се финансира от фондация Тиянадера” от Ню Йорк и Тръст за взаимно разбиране Ню Йорк. Основен партньор е Център за художествена реставрация „Уилямстау” . Община Пловдив e заложила 58 хил. лв. от бюджета за развитие на туризма през 2008 г. Очаква се проектът да бъде реализиран до края на ноември т.г., заяви за Дарик радио заместник кметът Георги Шопов. До края на седмицата общината ще обяви процедура за фирма-изпълнител, която ще изработи информационните табели, които ще бъдат разположени по трасетата на трите машрута.

Ръководител на проектантския колектив е художникът - реставратор Елена Кантарева-Дечева, а в него участват още арх. Деян Дечев, худ. Анна Чакърова и худ. Дечко Дечев. Според Елена Дечева този нов подход към представяне на забележителностите на Пловдив ще доведе до по-голяма обществена подкрепа на подценяваният в днешно време процес по реставрация, консервация и експониране на безценното археологическо наследство на града.