Пловдив участва в Европейския монтесори конгрес
Пловдив участва в Европейския монтесори конгрес / община Пловдив

Делегация на Община Пловдив взе участие в 17-ти Европейски Монтесори конгрес на тема „Отговорност – основата на Монтесори образованието“, който се проведе през уикенда в Берлин. Конгресът беше посетен от повече от 500 представители от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка.

Делегацията от Пловдив бе водена от заместник-кмета Стефан Стоянов, съпроводен от началника на отдел „Образование“ Донка Щилянова. Основна цел на посещението беше популяризирането на общинската програма за въвеждане на Монтесори педагогика в общинските детски градини.

Програмата на Община Пловдив се очертава като една от мащабните в Източна Европа и събуди голям интерес сред делегатите и членовете на „Монтесори Европа“. По време на форума бяха проведени срещи с председателя на организацията Мириам Стефълс и с членове на борда.

Пловдив ще получи методическа и публична подкрепа за своята инициатива и ще може да разчита на Монтесори общността в Европа“, каза заместник-кметът Стоянов при завръщането си от Берлин. „Това ни дава кураж да продължим да работим уверено по нашата програма и да дадем възможност на нашите педагози да се развиват. Длъжни сме да положим усилия за модернизиране на българското образование“, допълни още той.

Пловдив участва в Европейския монтесори конгрес
netinfo
Годишната конференция на „Монтесори Европа“ обединява водещите организации в областта и търси възможности за развиване на съвременно образование, съобразено с нуждите на учениците. В рамките на програмата бяха организирани посещения на учебни заведения, работещи по метода на Мария Монтесори, както и форуми, работни групи и лекции.

На церемонията по откриването приветствено слово произнесе Мириам Стефълс – президент на „Монтесори Европа“. В него г-жа Стефълс отбеляза, че Монтесори педагогиката насърчава и организира условия за развитието на детето като човек, който може да взема самостоятелни решения и активно да поема отговорност към себе си и към другите.

Г-жа Стефълс ще посети Пловдив в следващите месеци и ще се запознае лично с програмата в града, като една от темите, които ще се обсъждат е евентуално домакинство на Пловдив на конференцията на Монтесори Европа през 2018 г.

Пловдив участва в Европейския монтесори конгрес
netinfo
Община Пловдив стартира своята програма за въвеждане на Монтесори педагогиката в 5 общински детски градини в началото на 2016 година и в момента се обучават вече 50 педагози в две групи. Реалното въвеждане на метода ще започне в началото на 2017г.