Пловдив, Смолян и Велинград с призове от първите Годишни награди в туризма
Пловдив, Смолян и Велинград с призове от първите Годишни награди в туризма / Община Пловдив

Старинен Пловдив” грабна голямата награда в категорията „Специализиран туризъм” по време на първите Годишни награди на Министерството на туризма. Призът бе връчен на кмета на Пловдив Иван Тотев по време на официална церемония в Централния военен клуб в София.

„Благодаря за тази награда и на всички, които ни подкрепиха, защото Старият град не е само на Пловдив, той е национален паметник”, заяви градоначалникът и допълни, че през последните години броят на нощувките в града е удвоен и вече гони половин милион.

Традиционните за града събития Есенен панаир на занаятите и Дефиле на младото вино се класираха в призовата тройка в своите категории „Духът на България” и „Туристическо събитие”.

Съборът на народното творчество и животновъдството Рожен също бе отличен като предпочитано Туристическо събитие, събрало 19,82% от гласувалите в онлайн допитването.

Смолян, Лъки и Чепеларе са сред предпочитаните „ОБЩИНИ НА 2016 Г. ЗА ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ“.

Победителите в Годишните награди в туризма бяха оценявани в различни категории в два етапа по специална методология, съобразена с критериите на Световната организация по туризъм, като подадените кандидатури надхвърляха 200.

Велинград пък спечели приз в категория “Община на 2016 за балнео и СПА туризъм” от конкурса. Градът стана безапелационен победител с 56,83 % от гласовете. Общината участва и в още две категории: „Туристическа дестинация” и „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край". Победителите бяха определени чрез интернет гласуване в периода 8-18 декември.

Всички победители можете да видите тук.