Пловдив с рент-а-байк система от над 600 колела и 100 велостоянки
Пловдив с рент-а-байк система от над 600 колела и 100 велостоянки / Община Пловдив, Гребната база
Пловдив с рент-а-байк с над 600 колелета и 100 велостоянки
89967
Пловдив с рент-а-байк с над 600 колелета и 100 велостоянки
  • Пловдив с рент-а-байк с над 600 колелета и 100 велостоянки

600 велосипеда, които ще отдава под наем, ще закупи Община Пловдив, а за целта ще бъдат изградени близо 100 велостоянки. Това съобщи в ефира на Дарик радио зам. кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков, който е начело на работната група, която до месец трябва да изготви анализ за възможностите за въвеждане на системата. Проектът е част от стратегията „Пловдив- град на велосипедиста 2010 - 2020 година“.

Системата за велосипеди под наем ще обхваща всички части на града, включително и индустриалните зони. От Община Пловдив вече са изпратили писма до районните кметства, които да посочат къде точно да са стоянките за колелата. Ще се набират и предложения от фирми и компании. Велоспирките ще бъдат разположени на разстояние от 10-15 минути пеша. Те ще бъдат ситуирани до места, където има по-голямо струпване на хора - обществени сгради, университети, големи търговски зони, Гребната база, Дома на културата и др. Локациите и броят на колелата ще зависят от спецификата на градската среда.

Инвестицията и управлението на системата за отдаване под наем на велосипеди ще са общински. Предвидено е велостоянките да не отнемат от площта на велоалеите, тротоарите и пътното платно. Първият час, в който се наеме колело, ще е по –евтин за потребителите на услугата.

На самите велоспирки ще има автомати за регистрация и таксуване, подобни на тези в Синя зона. Предвидено и преместването на колела от едно до друго място в града.

След като работната група изтотви анализа за реализацията на системата, Община Пловдив ще обяви обществена поръчка, която ще включва най-вероятно устройства за чекиране, клентски карти, чипове за таговe нa велосипеди, както и джипиес устройства. Велосипедите ще бъдат закупени от "Макском" -  една от най-големите компании, производители на велосипеди в Източна Европа.

Пловдив с рентабайк система от над 600 колела и 100 велостоянки
netinfo
Още за това как ще работи системата, чуйте в интервюто с Георги Титюков в звуковия файл.