Пловдив потъва в прегръдката на анголското танго
Пловдив потъва в прегръдката на анголското танго / netinfo

Анголското танго ще завладее града под тепетата в следващите два дни с гостуването на едни от най-известните инструктори по кизомба Изабел и Фелисиен. Гост-инструктурите идват в Пловдив по покана на „бащата на кизомбата в България“ Гаро Узунян, който въвежда стила у нас.

По време на Kizmas уикенда (5-7 декември), танцьори от цяла България ще имат възможността да посетят над десет часа уроци и три горещи партита със световноизвестните кизомбероси.

Горещият уикенд започва днес (5-ти декември) с шумно парти в клуб Библиотеката. Афро емоциите продължават в събота и неделя с уроци и партита в Пловдив и София.

Гост-инструкторите Изабел и Фелисиен са добре познати на кизомба танцьорите и последните години водят уроци на най-големите фестивали по света. За тях кизомба е любов от пръв поглед и емоция, която ги свързва преди години.

Анголското танго или т. нар. Кизомба, възниква в края на 80-те и началото на 90-те години и е комбинация от семба, (предшественик на самба) и  зук стил музика, смесени с африкански ритми. Води началото си от френските колонии на Карибите.Танцът се изпълнява по двойки с леки и бавни движения, в които се наблюдава изключителна нежност, но и респект на партньорите един към друг. Много често дамата танцува със завързани очи, за да се акцентира върху това, че партньорите трябва да се доверят изцяло един на друг. Богатата хореография на кизомбата позволява да се танцува,както на сцена,така и в ограничени пространства, тъй като ритъмът позволява да се тактува почти на място. Страните, в които Кизомба е сред най-популярните танци са Гвинея-Бисау, Кабо Верде, Португалия, Ангола, Мозамбик, Екваториална Гвинея, Сао Томе и Принсипи, Източен Тимор, Бразилия.