Пловдив потъва в боклук по Коледа
Пловдив потъва в боклук по Коледа / netinfo

До 4 месеца Пловдив ще бъде изправен пред криза с боклука, прогнозира управителят на общинска фирма „Чистота” Радослав Кошински. Според него най-късно до декември съдовете с боклук в града ще преливат заради недостиг на контейнери.  В момента 30% от съдовете тип „бобър” са напълно неизползваеми, а до края на годината процентът ще скочи на 50.

Като временна алтернатива на проблема Кошински предлага 2 варианта. Първият предвижда в  един от двата най-проблемни района на града - „Тракия” или „Изгрев”, липсващите бобри да бъдат заменени с тъй наречените лодки, които се използват за по-обемни отпадъци.

Другият вариант е експериментален метод за сметосъбиране, който е заимстван от Токио. Той предвижда на гражданите да бъдат раздадени чували за смет и да се определят 3 дни в седмицата, в които хората да ги изхвърлят, а фирмата да ги събира. 

Експериментът ще се проведе в Съдийския квартал и в “Столипиново”. Като компенсация за дните, в които няма да има сметосъбиране в тези райони, улиците ще бъдат почиствани с машини, тъй като са от 2-ра и 3-та категория и по принцип се мият и чистят само ръчно. В ромския квартал ще се използва едрогабаритна техника, защото улиците са много разрушени, добави управителят на общинската фирма.

Прилагането на новия метод ще започне в началото на септември и ще продължи един месец.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл