Пловдив остава буден тази нощ
Пловдив остава буден тази нощ / netinfo
Над 30 галерии и музеи ще отворят врати тази вечер в Пловдив.

„Нощта на галериите и музеите” започва в 18 часа с над 200 културни събития – изложби, концерти, спектакли, прожекции на филми и рецитали. В уникалното културно събитие ще се включат и няколко книжарници и Лятно кино Орфей.

Атракция за пловдивчани и гостите на града са 10-те огромни пижами във вид на информационни табели. Те ще помагат на посетителите да се ориентират в културната нощ.

В специален информационен пункт в центъра на града пък ще се предлагат горнища на пижами преправени на чанти, заедно с най-различни каталози, картички, сувенири, фенерчета и четки за зъби и за рисуване. Всички пловдивчани ще получат SMS-и с покана да останат будни тази нощ и да участват в събитието.

Изложба „Познай художника” ще провокира познавачите в „Студио Nо. 9” в „Капана” . Предвиден е и фотоконкурс за най-добра снимка от нощта. Победителят ще бъде обявен точно в полунощ, когато ще бъде връчена и наградата „Полет над Пловдив” за най-оригинален галериен или музеен проект.

Не са забравени и най-малките почитатели на изкуството. За тях от 18 часа в Кукления театър ще отвори работно ателие. Час по-късно ще започне и постановката „Малкият принц”, след което всеки малчуган ще може сам да си направи декор или да влезе в ролята на герой от спектакъла. В Историческия музей децата ще рисуват комикси, най-любознателните могат да разглеждат и сглобяват старинни оръжия в музея на Възраждането или да се разходят в новата зала „Аквариуми” , която ще открие Природонаучният музей.

По идея на галерия „Сариев” „Нощта на музеите и галериите” се провежда за 4-ти път в Пловдив, като миналата година културните прояви бяха посетени от над 20 000 зрители от Пловдив и околните градове. Входът за всички събития е свободен.