Пловдив иска 15.8 милиона за Екозавода
Пловдив иска 15.8 милиона за Екозавода / netinfo
Дофинансиране от 15 милиона и 837 хиляди лева с ДДС ще поиска Пловдив от Министерството на финансите за завършване строителството на Екозавода край Шишманци, съобщи днес областният управител Тодор Петков. Сумата е посочена в уведомително писмо, изпратено от Предприятието за преработка на твърди битови отпадъци, както вече се нарича Консорциума за изграждане на завода. В писмото, освен заявка за дофинансиране, са изпратени 13 приложения за извършеното до момента в Екозавода, както и за оставащото да се построи, каза областният управител. В уведомителното писмо, обаче липсва отчет за вложените до момента средства в преработвателното предприятие. Преди три седмици, след проверка на Екозавода, извършена от новоизбрания кмет Славчо Атанасов, областния управител Тодор Петков и председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, беше поет ангажимент, след седмица да има доклад за изразходваните до момента средства. Такъв обаче още няма.

Според Консоциума вложенията възлизат на 16.9 милиона лева без ДДС, според Кюмюрджиев те са за около 19 милиона лева. Според договорa за изграждане на Екозавода, сключен между Община Пловдив и Консорциума, за построяването на завода и пускането му в експлоатация са необходими 37 милиона и 107 хиляди лева без ДДС.

До края на седмицата екипът на областния управител ще изготви предложение до Министерски съвет за дофинансиране на Екозавода, а до края на следващата седмица, ще се проведе среща на Тодор Петков с кмета на Пловдив Славчо Атанасов по темата.

Припомням, че правителството обеща 47 милиона лева на Пловдив  за приемане на софийските отпадъци, като 15 от тях бяха за Екозавода. До момента от цялата сума са преведени само 3 милиона лева.