Пловдив е Eвропейска столица на културата 2019
Пловдив е Eвропейска столица на културата 2019 / netinfo
Пловдив е Eвропейска столица на културата 2019
74649
Пловдив е Eвропейска столица на културата 2019
  • Пловдив е Eвропейска столица на културата 2019

Пловдив е първият български град, който ще носи титлата Европейска столица на културата през 2019 година. Това обяви председателят на 12-членното европейско жури Стив Грийн точно в 17.45 часа, на официалната церемония в Министерството на културата.

Минути след обявявене на резултата, директорът на фондация „Пловдив 2019Валери Кьорлински, каза специално за Дарик „Изключително сме развълнувани и радостни от това признание за града ни. Очаквахме го, но нервите ни бяха на 100 % опънати до последния момент. Вярвахме, че ние ще спечелим и сега остава достойно да защитим тази титла. Сега за нас предстои усилена работа, която се надявам да свършим заедно, какъвто е и девиза на нашата кандидатура. Честито не само на пловдивчани, а и на цяла България!“

Още една държава ще излъчи град, който ще стане Европейска столица културата през 2019г. Това е Италия, където победителят ще се избира между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Италианският победител ще стане известен през октомври.

Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта. Пловдив е грабнал журито с културната програма, която предвижда интеграция на малцинствата, живеещи в квартал „Столипиново“.

След като журито обяви номинацията си за български град – столица на културата 2019 тази вечер, предложението им ще постъпи в европейските институции, където трябва да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина.