Пловдив е домът на екологично чистите продукти
Пловдив е домът на екологично чистите продукти / dariknews.bg

Интересът към биопродуктите както в България, така и в световен мащаб расте. Самото производство вече е на професионално ниво, а не от дребни полуаматьорски фермери, както е било преди години. Анализът направи доц. д-р Владислав Попов от пловдивския Аграрен университет(АУ) на откриването на АГРА 2012.

Тези процеси се развиват по-бавно в България, отколкото в Западна Европа. Към момента обаче 80% от българската продукция се изнася за чужбина. Пазарът за билки, мед и пшеница в Германия на практика е неизчерпаем, обясни още Попов.

Той обясни, че за контрола на произведените биопродукти се грижат 11 сертифицирани фирми. Цялото производство подлежи на строг контрол - от полето, до доставката в магазина. За сравнение бе дадена Холандия, където тези дейности се извършват само от една фирма.

Според специалистите, биоземеделието се връща в своя дом - Пловдив. Попов разказа как този подотрасъл е започнал развитието си в града с откриването на Агроекологичен център в АУ през 90-те.  Преди време биопродуктите са презентирани само на 1-2 щанда на Панаира, а сега те заемат доста голяма площ в 3-а палата.