Пловдив е домакин на регионалните квалификации Spelling Bee 2016
Пловдив е домакин на регионалните квалификации Spelling Bee 2016 / netinfo

Поради големия брой участници днес от 11:00 часа в Пловдив ще се състоят две регионални надпревари по английски в актовата зала на ОУ „Княз Александър I” и в Езикова гимназия „Пловдив“. Състезанията са част от Шестото национално състезание по правопис Spelling Bee 2016.

В тях ще премерят сили в спелуването ученици от Велинград, Златоград, Пловдив, Смолян, Димитровград, Хасково, Кърджали, Неделино, Първомай, Белозем, Раковски, Ягодово, Сопот, Панагюрище, Пещера, Асеновград, Дълго Поле, Ведраре, Карлово, Кричим, Граф Игнатиево, Свиленград, Труд, Бяга, Драгиново, Главиница, Върбина, Мадан, Рудозем, Момчиловци, Павел Баня, Караманци, Енина, Казанлък, Копринка и Овощник.

По същото време се провеждат състезания и в Благоевград, Сливен, Варна, Монтана,  Разград и София.

Над 6500 ученици от 274 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания и ще се борят за правото да бъдат сред най-добрите 30 ученици, които ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 23 април в Зала 11 на НДК в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Тази година съревнованията се провеждат под наслов “BEE above aggression”. На участващите училища бяха предоставени правила за толерантност и добронамереност в клас, като идеята е да се обърне внимание към проявите на агресия и случаите на тормоз (психически и физически) в училище и начините за тяхното преодоляване.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и АВО-Бел, и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook.