Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата
Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата / netinfo

Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата-2019. Това обявиха днес от международното жури в галерията "Средец" на Министерството на културата. Останалите финалисти са Варна, Велико Търново и София.

Концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата бе най-силно оценена в надпреварата сред българските градове-кандидати, останали на финалната права в конкурса.

Радостната новина стана ясна по време на официалната церемония в галерия „Средец" на Министерство на културата. Председателят на експертното жури Стийв Грийн обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата - 2019.

Журито, което  реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито са българи.

В съответствие с установената процедура изборът на Европейска столица на културата се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете- кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември - във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г.