“Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град
“Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град / снимка: Петър Тодоров
“Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град
84984
“Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град
  • “Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град

Среща със собствениците на всички тютюневи складове ще инициират от Фондация “Пловдив 2019”, това съобщи в ефира на Дарик изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски. На тази среща ще им бъдат разяснени възможностите за включване в различни културни програми, финансирани от Европейския съюз, но дали самите частници ще искат да отворят вратите на складовете за култура, Кьорленски не се нае да прогнозира. Въпреки това, той коментира, че Концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г,  не е застрашена, защото Тютюневият град е само част от нея.

Проектът с Тютюневия град, който е още от 2011г. не предлага на собствениците на различните обекти финансирането, което бе приложено при превръщането на “Капана”  в квартал за културна индустрия, обясни Кьорленски.  Той уточни, че  тютюневите складове са огромни по площ и могат да се реконструират много по-трудно и с много пари , за да се превърнат в арт пространство.

На въпроса как ще бъде осигурена безопасността  на участниците и публиката на културните събития, които  ще се ситуират между старите тютюневи складове, Кьорленски заяви, че Фондация “Пловдив 2019г.” няма отношение и не носи отговорност за това.