Плащат фалирала банка 2 пъти на бившите й собственици
Плащат фалирала банка 2 пъти на бившите й собственици / netinfo
Бившите акционери на пловдивската “Тракия банк”, която бе купена във фактически фалит през 1998 г от покойния днес Емил Кюлев, още веднъж са получили пари за акциите си. Това е станало през лятото, чрез извънсъдебно споразумение с ДЗИ банк, която погълна Росексимбанк, наследник на ТБ “Тракия”. Схемата се очерта от изявленията на адвокатите Ангелина Димитрова и Пламен Луков, които днес публично обвиниха доскорошните си клиенти и бивши акционери на “Тракия банк” Георги Стойчев, Георги Трифонов, че им дължат 11 млн. лева хонорари по водените от тях дела срещу вече бившата ДЗИ Банк.

Парите са били изплатени от новите гръцки собственици на трезора след сделката с вдовицата Весела Кюлева, а условието е било оттегляне на 14 иска, някои от които в съдилища в чужбина, установи проверка на Дарик. Защитниците на Трифонов и Стойчев отказаха да посочат размера на обезщетението по извънсъдебното споразумение. Юристи обаче казаха, че при такива процеси практиката е сумата да е минимум колкото тази, която се претендира в съда. 389 млн лева е общият размер на парите, предмет на 14-те иска, заведени чрез пълномощници на Стойчев, Трифонов и Таньо Вълев.

От тримата единствено Вълев се е разплатил с адвокатите си, които преди сделката за покупката на ДЗИ банк от гърците успяха да запорират акциите й. Тогава бившите акционери поискаха продажбата на някогашната ТБ “Тракия” на Емил Кюлев да бъде обявена за нищожна 9 години по-късно с мотив, че акциите не са им били платени. Според източници от правоприемника ДЗИ банк обаче трезорът разполага с платежни документи за направените към Стойчев, Трифонов и Вълев преводи. Въпреки това новите гръцки собственици са предпочели извънсъдебно споразумение пред скъпи и продължителни процеси в България и в още 2 европейски държави, където днес живеят част от тъжителите, научи Дарик. Стойчев и Трифонов в момента са надзорници на “Пълдин холдинг”.