Плащането на данъци стартира без известия
Плащането на данъци стартира без известия / netinfo
Плащането на местните данъци и такси, което трябва да стартира от 31 март, няма да се отлага, макар че не са готови задължителните по закон данъчни съобщения за размера на дължимите суми. Едва сега общината е пуснала обществена поръчка за отпечатването и доставката на известията, а срокът за подаване на офертите е 4 април. Липсата на уведомления за размера на двата основни данъка най-вероятно ще доведе до опашки в края на периода за издължаване с 5% отстъпка.

И миналата година, когато изпращането на съобщенията се администрираше от НАП, имаше закъснение, каза пред Дарик главният финансист на общината Наталия Делчева. Тя заяви, че не може да се отлага началната дата на събирането на налозите, защото това ще постави под въпрос общинските приходи. Делчева очаква разнасянето на известията за размера на данък сгради и такса смет да стане до края на април, в рамките на 20 дни от определянето на изпълнител на поръчката. Фирмата, която спечели, не само ще отпечата 205000 декларации, но ще има грижа и за поставянето им в пликове и за тяхната доставка.

Данък сгради и такса смет ще се плащат от 31 март, а при издължаване накуп до 30 юни данъкоплатците ще ползват 5% отбив от сумата. 30 юни е крайният срок и за безлихвено плащане на първите две от общо четири вноски за двата основни местни налога.

До дни се очаква да започне събирането на патентните данъци, което за първа година се администрира от общините. 55 000 образци-декларации, които остават безплатни, вече са доставени и предстои да бъдат разпределени по гишетата. При издължаване на целия патент до 30 април бизнесът също ще ползва отстъпка от 5%.

Всички консултации по патентните данъци, които са еднакви за цялата община, независимо от зоната, ще се дават само в дирекцията “Местни данъци и такси” на ул. “Радецки” 18. В пунктовете по райони ще се приемат само декларациите и сумите. Предстои откриване на каси и в “Западен”, който е единствения район без изнесени гишета за плащане на местни данъци.