Пиронкова се класира за осминафиналите в Катовице
Пиронкова се класира за осминафиналите в Катовице / Gulliver/Getty Images

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове в зала в Катовице. Първата тенис ракета на България при жените направи обрат срещу чехкинята Андреа Хлавачкова и я победи с 4:6, 7:5, 6:1 за 2 часа и 19 минути.

Пиронкова започна силно мача и направи ранен пробив, с което поведе с 2:0 гейма. След това обаче българката допусна да бъде пробита. Сетът вървеше гейм за гейм до 4:4, след което Хлавачкова направи нов пробив и спечели сета с 6:4.

Във втория сет двете бяха много колебливи при подаванията си и допуснаха близо половин дузина пробиви. Хлавачкова водеше с 5:4 и сервираше за спечелване на мача, но Пиронкова бе много категорично и успя да пробие на свой ред и да изравни за 5:5. Българката направи нов категоричен пробив в 12-я гейм и спечели със 7:5.

Цветана Пиронкова бе категорична в третия сет, в който направи два пробива и спечели мача с 6:1 гейма.

За достигането до осминафинал Пиронкова получава 30 точки за световната ранглиста, където е №41 сега. Следващата й съперничка е Шахар Пеер от Израел. Миналата година точно Пеер отстрани Цветана в първия кръг в Катовице, но този сезон българката я победи в квалификациите на турнира в Сидни, където спечели титлата.