Пикът на грипа – след седмица
Пикът на грипа – след седмица / netinfo
Учениците от още две общини в областта, освен Пловдив и Първомай излизат от утре до 31 януари в грипна ваканция, а пикът на епидемията в региона се очаква в края на идната седмица, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. Поради високата заболеваемост във ваканция излизат децата във всички населени места в “Родопи” и Раковски, както и училищата в селата Дълго поле, Куртово Конаре Ръжево Конаре, като решенията там са взети на местно ниво.

Епидемиолозите са отправили до всички кметове в областта официална препоръка да не разпускат постъпателно отделни училища, а да предприемат цялостни мерки в своите общини за ограничаване на епидемията.

Припомням, че вчера комията за борба с грипа реши да въведе епидемични мерки в Пловдив, Първомай, Асеновград и Карлово.

Д-р Егинлиян апелира родителите да упражняват по-строг контрол и да ограничат събирането на децата си на обществени места.

Циркулиращият грипен вирус е А-2, са показали взетите до момента проби, но потвърждението от националната лаборатория все още се очаква.

На 30 януари областната комисия за борба с грипа ще анализира отново епидемичната обстановка и ще реши дали да бъде продължена грипната ваканция.