Петър  Стоянов: Имаме църква, но нямаме вяра. Имаме образование, но никакво възпитание
Петър Стоянов: Имаме църква, но нямаме вяра. Имаме образование, но никакво възпитание / netinfo

25 години в България водим дебат за църквата като институцията, а 25 години не намерихме време да проведем дебат за вярата. Имаме църква, но нямаме вяра! Това категорично заяви президентът Петър Стоянов на посещение в Пловдив снощи.

Водим дебат и за образованието, но образование има, а възпитание-никакво. Трябва да се започне отдолу и отначало. Аз съм готов да посветя живота си на това. Струва си да се работи за възпитание, за вяра и за стойности, които са по-трайни от чисто политическите стойности. Това е верният път за обществото . Той ще изведе България по пътя на модерна европейска държава, допълни още президентът.

Желанието на хората да живеят достойно, да посочват грешките на политиците, да спазват законите и солидарно да споделят несгодите, това аз наричам „цивилизационен избор” или „гражданско общество”. По този път трябва да се върви, каза още Петър Стоянов.

Поводът за днешното посещение на Петър Стоянов в града под тепетата е представянето на книгата на Димитър Райчев, посветена на неговия президентски мандат. На събитието присъстваха още настоящият държавен глава, Росен Плевнелиев, кметът на Пловдив, Иван Тотев и представители на Общинския съвет.