незаконни къщи
незаконни къщи / Дарик радио Пловдив, архив
премахват незаконни къщи
93442
премахват незаконни къщи
  • премахват незаконни къщи

Пет незаконни къщи в пловдивската Арман махала, в района на Карловския надлез, бяха съборени. Акцията по премахването на постройките протече без напрежение. Багери разрушиха едноетажните къщи, а обитателите им побързаха да изнесат каквото могат.

Някои от тях се чудеха къде ще отидат, други негодуваха, че не искат да сменят мястото на живеене с кв. „Столипиново“, където, според районният кмет Ральо Ралев на тези, които не са били вече обезщетени, са им предложени общински жилища. Ромите обаче отрекоха.

6-те къщи, чиито собственици сезираха Европейския съд по правата на човека в Страсбург,  не бяха съборени. По думите на Ралев, в кметството на "Северен" не е получаван документ от Европейския съд за спиране на планираното за днес премахване на въпросните постройки.

"Единственият документ, който е реален, е до края на деня да обясним фактологията по случая", каза той. Ралев допълни, че 4-ма от 6 -та жалбоподатели вече са били обезщетени преди години с апартаменти, които продали и с парите вдигнали незаконните постройки и поради тази причина не са подали молби за настаняване в общински жилища. 

Той беше категоричен, администрацията има ангажимент единствено да осигури временни жилища на обитателите на незаконните къщи. 

Акцията по премахване на строени без разрешение постройки е втора за годината в района на Арман махала. Предстои поетапното събаряне и на останалите незаконни къщи, за които има издадени заповеди, потвърдени със съдебно решение.  

Какво каза още Ральо Ралев и как ромите, чиито къщи бяха съборени, приеха това, чуйте в звуковия файл.