/ Thinkstock/Getty Images
В деня, в който Европейската комисия пусна в действие уебпортала на инициативата WiFi4EU за безплатен интернет с публичен достъп, Община Пещера се регистрира в сайта, съобщават от местната администрация. Първата покана за представяне на проектни предложения за получаване на финансиране от ЕС за изграждане на точки за безплатен обществен достъп до WiFi ще бъде в средата на май.

Регистриралите се общини ще могат да кандидатстват за първия кръг от 1000 ваучера на WiFi4EU. Ваучерите ще се разпределят по реда на подаване на заявленията. Всяка участваща държава ще получи поне 15 ваучера.

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади. Целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.