„Пепеляшка” за Коледа в Опера Пловдив
„Пепеляшка” за Коледа в Опера Пловдив / netinfo
Коледният подарък на Опера Пловдив през 2018 е балетът „Пепеляшка” на 8 и 15 декември от 17 часа. Сергей Прокофиев преразказва Шарл Перо чрез вълшебна музика, а хореографът Боряна Сечанова и диригентът Григор Паликаров превръщат класическата приказка във вълшебство за цялото семейство и в празник за почитателите на класическото балетно изкуство. Художник на декора (и изящната каляска!) е Иван Токаджиев, приказните балетни костюми са дело на Адриана Найденова, а мултимедията на Никола Налбантов „материализира” Северното сияние на сцената.

„Пепеляшка” е съвременен класически балет, написан от Прокофиев между 1940 – 1944 година. Хореографията на Боряна Сечанова го решава в стил неокласика – съчетание на класическа палцова техника с динамиката на съвременния танц. „Това е спектакъл за мечтите – мечтата да попаднем в по-различен свят,” споделя Сечанова. „Мечтата на Принца е да открие нови планети, мечтата на Пепеляшка е да открие любимия човек. Мечтите могат да са необятни и прекрасни, но и дребни - като тези на двете сестри. „Пепеляшка” доказва, че откриваме любимите хора, когато разберем, че мечтаем за едно и също нещо.”

Солисти в „Пепеляшка” са талантливите Аманда Роха от Бразилия и Андрю Макфарлейн от Великобритания. Останалите роли се изпълняват от балетната трупа на Опера Пловдив с млади танцьори от 12 страни. Концертмайстор на оркестъра е Мичо Димитров.