Пенсионер без документи живее в Университетската болница в Пловдив
Пенсионер без документи живее в Университетската болница в Пловдив / netinfo

71-годишен пловдивчанин, изоставен от роднините си, живее в Инфекциозна клиника на УМБАЛ ”Св. Георги” в Пловдив. Мъжът е без документи за самоличност и не се нуждае от лечение. Възрастният пловдивчанин е бил приет по спешност в Психиатричното отделение на Университетска болница на 4 май. По-късно обаче е преместен в Инфекциозна клиника със съмнение за енцефалит. Направените изследвания са отхвърлили диагнозата и пациентът е трябвало да бъде изписан, уточняват от ръководството на болницата.

По време на престоя му в клиниката е установено, че мъжът е прехвърлил жилището си на 10-годишния си внук. Детето обаче е било настанено от социалните служби в Детски дом за сираци, въпреки че се води, че живее при дядо си. Мъжът има две дъщери и син, които не могат да бъдат открити. Чрез бившата му съпруга лекарите успели да намерят адресите и телефоните им, и след няколко неуспешни опита да се свържат с тях, на 11 юни ръководството на УМБАЛ ”Св. Георги” им изпраща писма с обратна разписка. Никой от тях обаче не е изявил желание да поеме грижите за баща си.

Заради подобни случаи и лечение на здравно неосигурени пациенти сме назначили двама социални работници, които да се грижат за тях. Тъй като няма лична карта, нашите служители не могат да го настанят и в Дом за възрастни хора, обясни зам.-изпълнителния директор на болницата д-р Константин Зисов. Той уточни, че болницата, която е търговско дружество, губи всеки ден между 40 и 50 лева за издръжката на изоставения от децата си 71-годишен пловдивчанин.