Пазарджик “изгони“ гейовете
Пазарджик “изгони“ гейовете / Dariknews.bg
Пазарджик “изгони“ гейовете
27232
Пазарджик “изгони“ гейовете
  • Пазарджик “изгони“ гейовете

До физически сблъсък се стигна още в началото на днешния протест на младежката организация на "Лесбийки, гейове, би- и транссексулани - действие". Демонстрацията от шестима гейове и лесбийки бе атакувана изненадващо от група момчета с бръснати глави и черни дрехи, които твърдяха, че са се събрали в центъра на Пазарджик, за да изразят мълчаливо позицията си в подкрепа на Наредбата за обществения ред на Общината. Антидемонстрантите бяха над 100. Шестима от мъжете бяха закопчани с белезници от униформените, които бяха ръководени лично от шефа на пазарджишката областна полицейска дирекция комисар Стоян Стоянов. При сблъсъка няма пострадали и от двете страни.

Пазарджик изгони гейовете
netinfo

Хората с различна сексуална ориентация, които дойдоха от столицата в центъра на Пазарджик, разположиха на площад "Константин Величков" три бели празни транспаранта, на които започнаха да изписват членове от българската Конституция и Хартата за правата на човека, в подкрепа на искането си за промяна на Наредбата за обществения ред. Текстът забранява изразяването на сексуална и друга ориентация на обществени места. Анмтидемонстрантите скандираха "Вън от Пазарджик", "Отидете в Уганда, изроди" и "Никой не ви иска, скапяняци".

/Чуйте повече от прикаченият звуков файл/

Пазарджик изгони гейовете
netinfo

Ден преди протеста, лидерът на партия Български национален протест" в Пазарджик Атанас Кръстев заяви, че хора на организацията ще присъстват мълчаливо на протеста и той ще бъде мирен. Днес от администрацията на Пазарджик отрекоха да са давали разрешение на партията за провеждане на контрапротест. Никой обаче от демонстрантите не призна, че членува в БНС.

Текстът в пазарджишката наредба за обществения ред е единственият в цялата страна, който дискриминира правата и свободите на хората с различна сексуална ориентация, според лидера на младежката гей-организация Марко Марков. Тя е атакувана пред комисията по дискриминация, която трябва да се произнесе тази сряда.