Парите за двойките с репродуктивни проблеми са недостатъчно
Парите за двойките с репродуктивни проблеми са недостатъчно / netinfo
Парите за двойките с репродуктивни проблеми са недостатъчно
71484
Парите за двойките с репродуктивни проблеми са недостатъчно
  • Парите за двойките с репродуктивни проблеми са недостатъчно

Над 30 хил. са регистрираните семейства с репродуктивни проблеми в град Пловдив. Това заяви за Дарик радио председателят на Комисията към фонда на общинския съвет за подпомагане на семейства с такива проблеми доктор Димитър Христозов. Сумата за тази година е 40 хил. лева, а таванът, който може да получи една двойка е 1000 лева. През миналата година от услугата са се възползвали 37 двойки и  близо 3 хиляди лева са останали неусвоени.

Такава е и сумата, която може да бъде отпусната за проблемните семейства в община „Марица“. В Асеновград се отпускат двойно повече пари, а в Панагюрище  има възможност за подпомагане с между  5 и 7 хиляди лева.

Оказва се, че парите, които се отпускат различните общини са недостатъчни за първата стъпка към решаване на проблемите в бездетните семейства. Те могат да получат до 5 хил. лв. от държавата чрез фонд „Асистирана репродукция”. Това обаче може да стане,  едва след като бъдат представени необходимите доказателства и документи от първични изследвания.

Много хора  не могат да стигнат дотам заради скъпите изследвания, съобщи е ефира на  Дарик Вера Вулджева от фондация „Искам бебе“.  Тя цитира  данни на специализирано проучване, по които броят им в страната е 145 хиляди, а между  300 и 500 хиляди все още не са изследвали. Липсва обаче регистър на двойките и семействата с репродуктивни проблеми, както на национално така и на регионално ниво. Всяка шеста двойка в Европа има репродуктивни проблеми и това важи за България. В страната има над 20 клиники по асистирана репродукция.

Чуйте още по темата в прикачения файл.