Пари под масата за отказ от конкурс
Пари под масата за отказ от конкурс / netinfo
Фирма “Стоянстрой” ще обжалва конкурса за приватизацията на “Мебелна къща”, стана ясно след скандал при днешното отваряне на десетте подадени оферти. Строителният предприемач Стоян Сариев и неговите адвокати ще оспорват решението на конкурсната комисия да разгледа на закрито заседание допустимостта на инвестиционните предложения.

Защо процедурата е конкурс, когато няма да е прозрачна, попита Сариев, и сам отговори: за да има възможност за подмяна на параметрите в офертите тази нощ. Според строителния предприемач неслучайно заседанието в Пловдивската общинска агенция за приватизация е насрочено за 16 ч. Така според него част от оофертите ще останат неразгледани. Сариев предупреди конкурсната комисия, че потенциалните кандидати за общинската фирма са обикаляни и са им предлагани пари да се откажат от наддаването. Строителният предприемач обаче отказа да конкретизира кой е упражнявал натиск и каква е сумата, която му е предлагана. Конкурсната комисия пък е отворила всички оферти и е описала основните им параметри.

Само eдин от седемте й членове обаче е гласувал за открито заседание в присъствието на кандидат-купувачите, а двама са се въздържали. Общинският съветник от БСП Тодор Кръстев мотивира решението на колегите си с желание за осигуряване на работна атмосфера, изчистена от натиск.

Освен “Стоянстрой”, за “Мебелна къща” наддават още “Нов дом – Симеонов”, “Дантес”, “Тракия маркет”, бизнесменът Николай Щерев , естонските собственици на веригата “Т-Маркет” чрез фирмата “Вара консултинг”, пловдивската фирма “Инвестор” на Георги Георгиев, “Орфей 99” на Христо Костов и варненската “Акваланж”. В конкурса участва и един от големите дистрибутори на “Булгартабак” – “Дафна ДК”, която бе конкурент на “Стоянстрой” в конкурса за наскоро продадената общинска фирма “Ритон”.

Рекордният брой играчи за “Мебелна къща” се обяснява с ключовото място на единствената сграда на дружеството. Тя се намира на Асеновградско шосе, на пътя към Пампорово, който е част от международен транспортен коридор. Земята под мебелния шоу-рум е държавна, но общината продава дяловете на дружеството.

По неофициална информация на Дарик, битката ще е между "Инвестор", която е предложила 4,5 млн. лв цена и 4,5 млн инвестиции, и Сариев, който оферирал 3, 2 млн лв кеш и баснословните 40 млн инвестиции. Според членове на комисията, предложените от строителния предприемач вложения са нереалистични и целят единствено акумулиране на повече точки в класирането. Те припомниха, че Сариев вече има неизпълнени ангажименти към общината и дадоха пример с Марково тепе, което той препродаде, без да реализира многофункционалната обществена сграда, което бе условие за продажбата на терена.