Панаирът вдига хотелски комплекс и многофункционална зала
Панаирът вдига хотелски комплекс и многофункционална зала / netinfo
Пловдивският панаир може да закупи земя на свободния пазар за изграждане на свой изложбен център в София, ако държавата откаже да апортира за целта терен в капитала му, заяви днес изпълнителният директор на изложението Георги Гергов. Повече от 5 месеца се бави отреждането на 85 декара в района на столичната аерогара, където се оказа, че по план има предвиден път за евакуация и зелени площи.

Краят на тази година или най-късно ранната пролет на следващата е срокът, в който панаирът може да изчака държавата да осигури терен, на който със средства на частните акционери ще бъде вдигнато ново изложение, което да поеме част от браншовите изложения в столицата, каза Гергов в отговор на въпрос на Дарик. Той посочи, че е обмислян и вариант за партньорство с ЕКСПО центъра в София, за да не изпуска Пловдивския панаир мероприятия. Това, което ни спира, е липсата на въздух в тамошното изложение, каза Гергов. Според него евентуално придобиване на акции от ЕКСПО центъра или сътрудничество в друг формат ще затвори нишата на националния изложбен център в момента, но не е решение за бъдещо развитие.

Изграждане на хотелски комплекс с 2 лица – към Марица и към вътрешността на панаирното градче в Пловдив е залегнало в инвестиционната програма на дружеството за следващите 4 години. Тя предвижда още строителство на многофункционална зала с 8000 места на мястото на сегашните 10 и 11 –а палати. Инвестицията ще е поетапна, а общата й стойност – близо 30 млн. евро, каза Гергов.

Още през следващата година ще бъдат реконструирани палати 24 и 25, които сега се използват като складове, съобщи шефът на строителната дирекция в панаира Стоян Стоянов.